Tip-tip mudah masa nak tanggalkan Road Tax


Cara pertama:
Menggunakan Hot air tool atau kalau tak ade boleh guna hair drayer.. Salai sticker road tax agak suam-suam nak bagi gamcair dulu. Lepas tu,bolehlah tanggalkan sticker road tax dgn perlahan-lahan.

Cara Kedua:
Sebelum nak tanggalkan road tax kat cermin kereta anda, silalah jemur kereta andakat tengah panas dulu dalam 1 jam ke nak bagi gam dia cair dulu agaknya.Lepas tu dengan berhati2 bolehlah tanggalkan dengan perlahan-lahan.

Tip-Tip nak hilangkan sisa gam Road Tax lama.
---------------------------------------------------------------------------------
Cara mudah spraykan WD-40 dulu di sekeliling sticker road tax sebelum menanggalkannya. Lepas itu tanggalkan sticker tu dan tarik perlahan-lahan sehingga semua bahagian sticker dapat ditanggalkan sepenuhnya. Jika masih terdapat kesan gam pada cermin spray sekali lagi WD-40 pada kesan gam tersebut dan biarkan beberapa minit.Tenyeh-tenyeh dengan kain bersih atau tisu.

Cara Nak Tanggalkan Sisa Gam Roadtax (Cermin Tinted)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Kalau cermin tinted pakai minyak, alkohol atau sepirit, paraffin dan tenyeh tapi jgn guna pisau atau benda tajam. Hati-hati sebab mungkin boleh merosakkan plastic tinted tu dan jangan guna petrol sebab ia mungkin boleh rosakkan plastic tinted.
Ada orang buat dengan cara tenyeh-tenyeh gam tersebut guna minyak wangi perfume, minyak masak, baby oil atau spray label.

Cara Mudah tanggalkan sisa gam Roadtax ( cermin tanpa tinted)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kalau cermin tak tinted, pakai minyak dan kikis dgn pisau lipat.

Sisa gam genyeh pakai petrol, diesel, thinner minyak zippo. Tapi kalau sisa tu degil susah sangat nak tanggal lagi cari Adhesive Remover atau Window Tint off remover.. yang ni power.. cuma boleh guna kalau Kereta Tak Tinted.

Tip-Tip nak Pasang Road Tax Baru
---------------------------------------------------------
1. Dapatkan plastik jernih yang sangat nipis (macam plastik tinted kereta tu)
2. Potong ngam-ngam dengan saiz roadtax.
3. Lekatkan roadtax tu atas plastik tadi
4. Kemudian lekatkan plastik yang dah ada rodtax tu kat cermin kereta.

Tampal Road Tax Guna Holder Plastik
-----------------------------------------------------------------------
Tanggalkan Road tax sticker dari kertas dan dapatkan plastik holder Road Tax Sticker.
Lekatkan Road Tax tu atas plastik holder tadi.
Pindah tampal Road Tax tu kat cermin keret.
Kelebihan guna holderplastik ni ialah ianya tidak mencomotkan cermin kenderaan anda.

Cara lain Tampal Road Tax.
------------------------------------------------
Ada kereta tampal bersama kertas road tax tersebut dengan sekeping road tax masuk dalam plastik holder

Tip Tampal Road Tax Kalau Dah Pemalas
-----------------------------------------------------------------------
Cara orang pemalas.. Diorang gam atau double tape kat setiap penjuru bucu road tax tersebut..

Selamat Mencuba